Omrežni sistemi

Omrežni sistemi

Za nemoteno delovanje poslovnega procesa je treba skrbeti tudi za omrežje.

Kaj je pri omrežjih pomembno?

Brezžična omrežja so nepogrešljiva doma in v sodobnih podjetjih, ponekod pa celo edini način za povezovanje v omrežje. Hitrost, stabilnost in povezljivost do omrežja so že skoraj samoumevna, vendar je v ozadju vse odvisno od postavitve in nastavitve takega omrežja. Zato je potrebno dobro sodelovanje med izvajalcem in stranko, da se upoštevajo vaše želje, spremenljivke in možnosti, ki jih nudi sodobna tehnologija.

Če je treba premostiti daljše razdalje, pa je nujna uporaba optičnih povezav. Z zamenjavo kablov, mrežnih stikal in vtičnic se hitrost omrežja lahko tudi postoteri, kar pa je nujno pri današnjem načinu poslovanja. Optična povezava predstavlja skelet v podjetju, zato vam naši strokovnjaki svetujejo, da jo namestite do vseh ključnih mest vašega IT-okolja.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na zaščito omrežja! Vsak računalniški sistem, ki je povezan z internetom, je izpostavljen nezaželenim vdorom. Požarne pregrade bodo varovale vaše podatke, zato naj bo vzpostavitev požarnega zidu ena od prioritet vašega podjetja. Z rednim vzdrževanjem konfiguracije požarnih pregrad pa se izognemo nepotrebni izpostavljenosti varnostnim grožnjam na internetu, saj so nevarnosti na internetu omejene le z domišljijo in iznajdljivostjo napadalcev.

Navidezno zasebno omrežje (Virtual Private Network) oziroma VPN je programska oprema za zaščito zasebnosti na spletu. VPN prikrije promet, lokacijo in omogoča varne transakcije. Ob povezavi s strežnikom VPN je vaš internetni prostor šifriran in nihče ne more videti, kaj počnete na spletu. Tudi vaša gesla so ob VPN-povezavi zaščitena in tako šifrirana. VPN poskrbi, da če bi kdo ukradel vaše podatke, jih ne bi mogel dešifrirati ali celo razumeti.